Flora en fauna


De provincie Groningen heeft ruim 7.500 hectare aan natuurgebieden. Een aantal van deze gebieden zijn toegankelijk voor het publiek. Zij lenen zich uitstekend voor een fiets- of wandeltocht.

Het Groninger Landschap zet zich in voor behoud, beheer en ontwikkeling van natuur, landschap en cultuurhistorie in de provincie Groningen. Voor meer informatie over het werk van Het Groninger Landschap klik hier

Groninger landschap

Het Nationaal Park Lauwersmeer ligt op de grens van Groningen en Friesland en is ontstaan nadat in 1969 een dam was gebouwd tussen het oude meer en de Waddenzee. Sindsdien is een prachtig en uitgestrekt landschap ontstaan met vele vogels, vissen en bijzondere bloemen. Meer over Nationaal Park Lauwersmeer…

De Waddenzee is een zeer bijzonder gebied, met een uniek landschap en uitzonderlijk rijk aan natuur. Geen recreatievorm die zo karakteristiek is voor de Waddenzee als het wadlopen. Wandelen over de drooggevallen zeebodem, door slik en over zand is een bijzondere ervaring. Op eigen houtje wadlopen is niet toegestaan en kan daarbij levensgevaarlijk zijn! Plezierig en veilig wadlopen gebeurt daarom onder leiding van ervaren gidsen.

Meer over de waddenzee en wadlopen vindt u hier

Duurswold
De natuur in Midden-Groningen is volop in ontwikkeling. Grote delen worden heringericht en omgevormd tot natuurgebied. Het resultaat van deze veranderingen is te zien in de Westerpolder, Ae’s Woudbloem, Tetjehorn en Tussen de Venen. Het is moeilijk voor te stellen dat deze natte en ruige oases van rust er niet altijd al zijn geweest. Uiteindelijk ontstaat een 1.700 hectare groot aaneengesloten natuurgebied. Bezoekers kunnen nu al volop genieten van de fascinerende combinatie van oude en nieuwe natuur.

Eiland van Winschoten
Groningen, Grasland en akkers , Moeras
In het Groningse Oldambt ligt het Eiland van Winschoten. Een groot en weids gebied met een rijke historie. ‘Het Eiland’ ontstond in de vroegste ijstijd. Het ijs, de zee en het veen zijn verdwenen. De kenmerkende stuwwallen zijn er nog steeds. En er is meer: een groot aantal interessante natuurgebieden. Sommige nieuw aangelegd, andere in ere hersteld. Ga wandelen, fietsen of paardrijden. Ontdek de Tjamme, speur naar vogels of ga mee met een avondwandeling in de Lethe.

Hogeland
Groningen, Grasland en akkers , Open water
Monumentale boerderijen onder een hoge hemel. Eindeloze akkers met graan, aardappels en bieten. Dat is het klassieke beeld van het noorden van Groningen. Maar het Hogeland biedt veel meer. Onverwachte plekken, vaak van een verstilde schoonheid. Een schilderachtig kerkje op een wierde, een oude borg omringd door statige bomen. Het zijn plekken die de geschiedenis dichterbij brengen.

Bossen
Niet veel mensen denken bij Groningen meteen aan bossen, maar dit is ten dele onterecht. Maak bijvoorbeeld eens een boswandeling in het Nanningabos, bij Heineburen vlak onder Marum. Of bezoek het mooie Noordlaarderbos. Het Noordlaarderbos werd in 1880 aangeplant op heide, akkers en stuifduintjes. Het bos heeft een oppervlakte van 118 ha en is daarmee het grootste bos in de provincie.

Tien kilometer ten zuidoosten van de stad Groningen vindt u het gebied Appèlbergen. Het natuurgebied werd lange tijd door Defensie gebruikt als oefenterrein, vandaar haar bijzondere naam. Het is een ruim 35 hectare groot gebied, welke sinds 1994 grotendeels in eigendom is van Staatsbosbeheer. Bij Sellingen in Westerwolde kunt u wandelen in de 600 ha grote Sellinger bossen. Direct ten zuiden ervan liggen de bossen van Ter Borg waar een 35 ha groot restant van de voormalig uitgestrekte heidevelden bewaard is gebleven. In het zuidoosten van de provincie wordt het landschap regelmatig onderbroken door enkele prachtige loofbossen. Ze liggen vlak bij ter Apel en worden samen de Ter Apeler bossen genoemd. Kijk ook eens op de website van Staatsbosbeheer voor meer informatie over bossen in Groningen.

Pieterpad
Het Pieterpad is de langste aaneengesloten wandelroute van Nederland. Wanneer je alle etappes tussen het Groningse Pieterburen en de Sint-Pietersberg in Limburg loopt, leg je zo’n 480 km af. In de provincie Groningen loop je de etappes Pieterburen-Winsum (11 km), Winsum-Groningen (18 km) en Groningen-Zuidlaren (22 km). Je wandelt langs onverharde paden en wegen en komt door natuurgebieden. Voor meer info kijk op www.pieterpad.nl

Domies Toen
Domies Toen in Pieterburen is het pareltje van de botanische tuinen in het noorden. Het heeft de grootste collectie stinzenplanten van Europa. Als museum herbergt de tuin vele zeldzame planten, waarvan sommige bijna uitgestorven zijn in Nederland. Naast de eeuwenoude doppe uit 1300 ligt het terras van de Theeschenkerij, gevestigd in het godsdienstgebouwtje.